De ce va speriati copiii spunandu-le ca ii ia politia sau ca le face medicul injectii?

Am asistat de multe ori la disperarea anumitor parinti care le spuneau copiilor, ca ultima metoda cu sansa de izbanda, ca daca nu se potolesc vine si ii ia politia sau ca le va face doctorul injectie. Intotdeauna metoda asta mi s-a parut imbecila. Nu vad rostul incercarilor de a baga frica intr-un copil.

Cand sunt mici, copiii sunt foarte energici. E in natura lor sa fie asa. Cumva trebuie sa isi consume energia. Iar noi, parintii, de multe ori obosim sau nu putem tine pasul cu ei. Trebuie sa ne inarmam cu rabdare si sa vorbim cu ei, sa le repetam un lucru de zeci de ori, pana ne convingem ca l-au inteles cu adevarat.

Niciodata nu i-am spus copilului meu ca daca nu e cuminte o sa o ia politia. Nici macar nu mi-a trecut prin minte vreodata asa ceva. Eva stie ca politia ori dirijeaza circulatia, pentru ca ii vede frecvent, ori ca politia apare cand se intampla ceva periculos si acestia trebuie sa intervina. Stie ca politia are rolul de a proteja oamenii, de a le oferi siguranta.
Cand ne-am dus cu ea la spital acum o luna, pentru ca avea dureri mari de burta si mi-era teama sa nu fie apendicita, in timpul ala de doua ore cat am asteptat la camera de garda, venise randul unei fetite sa intre in cabinet cu mama ei. Fetita cred ca avea vreo 4 ani. Cand a vazut-o pe femeia in halat alb a inceput sa urle cat au tinut-o plamanii, dadea din maini si picioare de parca ar fi fost dusa la taiere.
Mama fetitei l-a chemat in ajutor pe sot/iubit/partener, care a luat-o in brate si a bagat-o in cabinet cu forta, ca sanse sa o linisteasca nu avea. A iesit de acolo calma, zambitoare si cu chef de joaca.
Cand am vazut scena aceea plina de isterie, mi-am dat seama ca parintii copilului in mod cert ii tot spusesera acestuia celebra poveste cu: „daca nu esti cuminte vine doctorul si iti face injectie”. Chiar si paznicul spitalului a spus acelasi lucru.
Trist mi se pare faptul ca insuflam teama asta copiilor fara a avea un motiv solid. Iar cand intr-adevar trebuie sa ajungem cu copilul la doctor, ne lovim de panica aceasta. Creata de noi. Mi-e greu sa inteleg parintii care isi sperie la modul asta copilul. Mi-e greu sa le inteleg motivele.

Leave a Reply